Grupul Rompetrol va incepe forajul in perimetrul Focsani

Grupul Rompetrol, prin divizia de Upstream, va incepe in perioada urmatoare lucrarile de foraj la prima sonda de prospectiune geologica din perimetrul Focsani, aflat in concesiunea companiei din 2005.

Sonda de exploare Kaz 1 este amplasata in partea de Nord-Vest a perimetrului, in apropierea localitatii Fitionesti (judetul Vrancea) si va avea o adâncime proiectata de aproximativ 4.200 de metri. In acelasi timp, pentru continuarea cercetarii potentialului petrolifer al perimetrului, compania intentioneaza sa deruleze un program de achizitie date seismice 2D (minim 200 Km) in zona de sud-vest (structura Pruneni).

„Este un pas important pentru industria de petrol si gaze a Kazahstanului si a companiei nationale KazMunayGas (KMG), prima sonda in afara granitelor sale. Pâna in prezent, operatiuni de acest gen s-au efectuat, in mod exclusiv, numai pe câmpurile petrolifere din Kazahstan. Aceasta reprezinta o noua etapa in strategia de dezvoltare a Grupului Rompetrol, parte a obiectivului pe termen lung al KMG, de a fi intre primele 30 de mari companii de petrol si gaze din lume”, declara Zhanat Tussupbekov, director general al Grupului Rompetrol.

Valoarea totala a investitiilor in cadrul acestui proiect va depasi 10 milioane USD in acest an si 17,5 milioane USD in 2013.

“Investitiile KMG in Europa si, in special, in România reflecta implicarea si angajamentul Kazahstan in parteneriatul cu România, cu Uniunea Europeana. KMG-ul este unul dintre cei mai importanti ambasadori ai statului kazah pe plan international, iar prin directiile sale de dezvoltare pe termen mediu si lung contribuie semnificativ la extinderea si consolidarea relatiilor dintre Kazahstan si Uniunea Europeana, la realizarea podului energetic dintre Regiunea Marii Caspice si Europa”, declara Talgat Kaliyev, insarcinatul cu afaceri (Charge d'Affaires) al Kazahstanului in România.

Grupul Rompetrol are o experienta in explorare si productie de peste 30 de ani in 24 de tari de pe patru continente. In prezent, acesta detine in concesiune 5 perimetre de explorare geologica pe teritoriul României – Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani.