Rominserv va realiza lucrările de modernizare a rafinăriei Pavlodar din Kazahstan

Rominserv, parte a Grupului Rompetrol, va realiza lucrările de modernizare şi creşterea a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Pavlodar din Kazahstan, valoarea contractului- semnat la începutul săptămânii- fiind de 1,072 miliarde USD. Programul vizează extinderea capacităţii de procesare la 7 milioane de tone pe an, creşterea randamentului de rafinare, îmbunătăţirea calităţii produselor, precum şi reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

“Expertiza şi experienţa dovedită de Rominserv în realizarea unor proiecte similare din cadrul rafinăriilor Grupului - Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti (atingerea unei capacităţi de 5 milioane tone la Petromidia – cea mai mare din România, pozitionarea acesteia între cele mai moderne unităţi de profil din regiunea Mării Negre şi Europa - indice de complexitate Nelson – 10.5) au asigurat selectarea companiei drept contractor general al acestui amplu proiect la rafinăria Pavlodar. Competenţele de inginerie, achiziţii, contrucţii şi management de proiect ale Rominserv sunt recunoscute în peste 10 de ţări, în urma a 10 ani de experienţă”, a declarat Kanat Bekmurza, director general al Rominserv. În prima fază a proiectului, compania românească va asigura proiectarea şi procurarea materialelor şi a echipamentelor necesare construcţiei de noi instalaţii, dar şi pentru modernizarea celor existente.

În cursul anului 2014 rafinăria Pavlodar va analiza posibilitatea lansării celei de-a două etape a proiectului, ce are ca principale obiective îmbunătăţirea randamentului de prelucrare a ţiţeiului şi creşterea producţiei de combustibili de calitate superioară. Aceasta fază este prognozată a se încheia în cursul anului 2018. În cadrul programului vor fi modernizate un număr de 10 instalaţii: Instalaţia de Distilare Atmosferică, cea de Distilare in Vid, Hidrofinare Petrol, Hidrofinare Motorină, Merox, Hidrofinare Benzină, Hidrofinare distilat în Vid, Cracare Catalitică, Reformare Catalitică şi alte Utilităţi şi facilităţi. De asemenea, vor fi construite 6 instalaţii noi: Izomerizare, Instalaţie Separare Precursori Benzen, Instalaţia de Recuperare Sulf, Instalaţia de Stripare Ape Acide, Instalaţia de Amine şi Hidrofinare şi Deparafinare Motorină.

Rafinăria Pavlodar, situată în nord-estul ţării, a fost construită în 1978, fiind proiectată pentru procesare ţiţeiului vest-siberian.  Parte a KazMunayGas din 2009, aceasta este cea mai mare unitate de producţie a produselor petroliere din Kazahstan şi cea mai modernă din regiunea Asiei Centrale. În 2012, rafinăria a procesat o cantitate de 5 milioane de tone de ţiţei. Rominserv este contractorul general al Grupului Rompetrol, susţinând dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport. Rominserv a preluat în 2001 activităţile şi experienţa dobândită de Rompetrol SA (înfiinţată în 1974, cu ample proiecte în state precum Turkmenistan, Rusia, Irak, Serbia, Yemen, Sudan, Angolo, Egipt, Iordan, Mozambic şi Iugoslavia).

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, fiind prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Compania este implicată în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere şi industriale. Grupul Rompetrol intenţionează să devină una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane. În 2012, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 10,8 miliarde USD.

Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol