Rompetrol donează primul aparat portabil din Romania de susţinere avansată a funcţiilor vitale pentru pacienţii cu afecţiuni cardio-pulmonare severe

KMG International, prin compania membră Rominserv, va achiziţiona un aparat portabil de oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) şi il va dona către Serviciul de Urgenţă şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca. Echipamentul medical va fi folosit pentru a susţine funcţiile respitorii şi cardiace ale pacienţilor din secţia de terapie intensivă, dar şi în cazul transportului lor de către echipajele SMURD.

"În contextul evenimentului recent de pe platforma Petromidia, în care am pierdut un coleg şi avem alţi 3 răniţi în spital sub supravegherea cadrelor medicale, înţelegem nevoile sistemului public de sănătate şi credem că este şi de datoria noastră să contribuim la dezvoltarea acestuia, pentru a salva cât mai multe vieţi. Iniţiativa aceasta vine în completarea logistică şi funcţională a Spitalului de Urgenţă Floreasca pentru îngrijirea bolnavilor din secţia de ATI cu afecţiuni severe", a declarat Azamat Zhangulov, Vicepreşedinte Senior, KMG International.

Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) este o procedură utilizată în secţiile ATI ale spitalelor, în cazurile de insuficienţă cardiacă sau insuficienţă respiratorie. ECMO se utilizează când organismul pacientului nu mai poate susţine singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supravieţuire şi refacere, dar şi în timpul intervenţiilor chirurgicale complicate, pe cord şi plămâni.

În Romania, mai sunt doar câteva aparate ECMO, costul unuia fiind de aproximativ 55,000 euro. Aparatul donat de Rompetrol va fi primul de tip portabil din sistemul naţional de sănătate, putând fi utilizat de acum înainte şi în transporturile de urgenţă.

Grupul KMG International a investit în ultimii ani peste de 8 milioane USD în proiecte de dezvoltare comunitară în ţară, ajungând la 300.000 de beneficiari direcţi. Investiţiile în sectorul de sănătate, una din direcţiile strategice ale Grupului, au vizat reabilitări de secţii şi dotarea cu aparatură medicală în peste 60 de unităţi medicale la nivel naţional.

În 2013, Spitalul Maria S. Curie, a primit finanţare pentru implementarea – în premiera în România – a tehnicii medicale ECMO (oxigenare extracorporala cu utilizarea unui oxigenator cu membrana), ce se adresa pacienţilor neonatali cu afecţiuni severe respiratorii şi cardiace care nu răspund la mijloacele de reanimare uzuale.

De asemenea, KMG International a achiziţionat şi donat Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină Bucureşti 2 frigidere pentru plasma care îndeplinesc normele în vigoare şi standardele europene impuse, cât şi mobilier tehnico-medical pentru laboratoare.