Rompetrol Rafinare – majorare cu 48% a cifrei de afaceri, pe fondul creşterii vânzărilor şi al rezultatelor operaţionale pozitive

Principalii indicatori financiari – Consolidat

T1 - 2014

1.306.748.884

884.337.090

48%

Profit operaţional (EBITDA)

9.375.045

(119.038)

(26.826.765)

(25.183.244)

N/A

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră consolidată de afaceri de 1,3 miliarde USD, în creştere cu 48% faţă de perioada similară din 2013 şi un rezultat operaţional de 9,3 milioane USD faţă de o valoare negativă de 120k USD.

Rezultatele financiare consolidate ale companiei au fost influenţate pozitiv de creşterea cantităţilor produse si vândute faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi negativ de evoluţia cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produsele petroliere. Pe fondul unei reduceri cu 8% pentru benzină şi 5% pentru motorină în T1 2014, ţiţeiul s-a diminuat cu 4%, media acestora situându-se la peste 108 USD/bbl pentru ţiţeiul de tip Brent şi circa 107.5 USD/bbl pentru cel de tip Urals.

Investiţiile realizate de KMG Internaţional şi unicul său acţionar – KazMunayGas, au asigurat rafinăriei Petromidia atingerea în perioada ianuarie – martie 2014 a unor recorduri în ceea ce priveşte nivelul producţiei, eficienţa energetică şi randamentele obţinute pentru produsele albe (benzină şi motorină). Astfel, cantitatea prelucrată în T1 a fost, în condţii de iarnă, în medie, de 13.000 tone/zi, cea mai ridicată de la înfiinţarea acesteia (1979), iar randamentul atins pentru benzină şi motorină a fost de peste 86%, depăşind nivelul din 2013 - 85,6% - cel mai bun din istoria rafinăriei.

De asemenea, reducerea costurilor de operare, în paralel cu creşterea disponibilităţii mecanice şi a celei operaţionale au permis o îmbunătăţire a indicelui de eficienţă energetică (Energy Efficiency Index), care s-a situat la 101 puncte, cel mai bun nivel trimestrial obţinut de rafinărie până în prezent. Pe parcursul anului 2013, nivelul record al EEI a fost de 104 puncte.

O evoluţie pozitivă au avut-o, totodată, exporturile, care s-au situat la un nivel de peste 600 milioane USD în T1 2014. Exporturile s-au ridicat la 1,7 miliarde USD în 2013, iar estimările indică o creştere a acestora cu 20 – 30% în 2014.

Pentru acest an, investiţiile programate sunt estimate la peste 35 milioane USD şi vor consta în principal în continuarea lucrărilor uzuale de mentenanţă, în derularea lucrărilor de suport operaţional ce au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor tehnologice şi maximizarea randamentelor în urma prelucrării ţiţeiului. Petormidia acoperă 43% din capacitatea de rafinare a României, are o capacitate de prelucrare de peste 5 milioane tone/an, iar investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,3 miliarde USD.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 319,6 milioane USD în primul trimestru al anului 2014. În 2013, contribuţia a fost de 1,4 miliarde USD la bugetul de stat.

Segmentul de rafinare şi petrochimie

T1 - 2014

Financiar

1.212.993.490

778.884.387

56%

EBITDA

(5.285.822)

(9.620.036)

(30.204.897)

(25.168.151)

Operaţional

Materii prime prelucrate

91%

Vânzări carburanţi intern

42%

Vânzări carburanţi export

120%

Vânzări produse petrochimice

20%

Notă: Segmentul de rafinare şi petrochimie cuprinde rezultatele societăţii Rompetrol Rafinare SA (care operează rafinăriile Petromidia şi Vega) împreună cu activitatea petrochimică şi rezultatele Rompetrol Petrochemicals SRL.

Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a atins 1,21 miliarde USD în trimestrul I 2014, în creştere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, fiind influenţată de vânzarea unor cantităţi mai mari de produse petroliere, în pofida scăderii cotaţiilor internaţionale ale acestora.

În T1 2014, cotaţia medie a benzinei a scăzut cu 8%, iar cea pentru motorină cu 5%, nivelurile înregistrate situându-se la 961 USD/t pentru benzină şi la 919 USD/t pentru motorină.

Vânzările de carburanţi s-au ridicat la peste 892 mii tone în T1 2014, mai mari cu 81% comparativ cu perioada similară a anului trecut (492 mii tone). Vânzările pe piaţa internă au crescut cu 42%, în timp ce vânzările de carburanţi către pieţele externe au crescut cu 120% faţă de T1 2013.

Nivelul ridicat al vânzărilor a fost obţinut prin creşterea consistentă a producţiei rafinăriei Petromidia. În trimestrul I 2014, producţia totală de materie primă a rafinăriei a fost de 1,18 milioane tone, în creştere cu 87% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 0,63 milioane de tone, pe fondul reviziei programate din perioada martie – aprilie 2013 pentru realizarea lucrărilor tehnologice.

De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 90,51% în T1 2014, în creştere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega, materia primă prelucrată în trimestrul I 2014 a fost de peste 51.591 tone, în creştere cu 66% comparativ cu trimestrul I 2013 (aproximativ 31.996 tone).

Începând cu 1 ianuarie 2014, activitatea petrochimică a fost preluată de Rompetrol Rafinare SA. Pentru primele 3 luni din 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatele segmetului petrochimic au fost influenţate de volatilitatea pieţei de profil, în special în martie 2014, când marjele pentru produsele petrochimice au scăzut. Comparativ cu sfârşitul anului 2013, în martie 2014, cotaţiile pentru propilenă au crescut cu 7%, în timp ce cotaţiile polipropilenei au crescut doar cu 2%.

In T1 2014 vânzările produselor petrochimice au crescut cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Operarea instalaţiilor de pe platformele industriale Petromidia şi Vega se realizează în acord cu cele mai ridicate standarde de performanţă, asigurând în acelaşi timp respectarea angajamentelor asumate privind protecţia mediului.

Segmentul de distribuţie

T1 -  2014

Financiar

645.882.243

503.210.849

28%

EBITDA

12.819.513

7.384.694

1.547.584

(1.067.617)

Operaţional

Cantităţi carburanţi vândute retail

1%

Cantităţi carburanţi vândute en-gros

65%

Nota: Segmentul de distributie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas

În T1 2014 cifra de afaceri pentru segmentul de distribuţie s-a ridicat la 645,8 milioane USD, în creştere cu 28% comparativ cu trimestrul I 2013, fiind influenţată pozitiv de volumele en-gros vândute, care au crescut cu 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

Deşi cotaţiile internationale (FOB Med Italy) au scăzut în medie cu 8% pentru benzină şi cu 5% pentru motorină pe fondul unui curs de schimb RON/USD în scădere cu 1%, în trimestrul I 2014 faţă de aceleaşi perioadă a anului trecut, rezultatele financiare ale segmentului de distribuţie au fost influenţate pozitiv, în mare parte, de optimizarea canalelor de vânzare şi de programul de reducere a costurilor.

La sfârşitul lunii martie 2014, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea peste 750 de puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile.

* Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A., inclusiv activitatea de petrochimie şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L, Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. şi Rompetrol Gas S.R.L.

** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Departamentul de Relaţii Publice şi Comunicare
KMG International/Rompetrol