Rompetrol Rafinare, rezultate în crestere în 2012

(156.880.897)

(258.175.945)

N/A

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri brută consolidată* de 4,6 miliarde USD şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 76,8 milioane USD, faţă de 4,8 miliarde USD şi 5,8 milioane USD în 2011. Pe fondul creşterii producţiei de carburanţi, dar şi a condiţiilor de piaţă, compania a reuşit în ultimul trimestru al anului trecut o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor financiari faţă de cei consemnaţi în perioada similară din 2011.

Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare au fost puternic afectate de o serie de factori independenţi de activitatea sa, precum diminuarea semnificativă a cursului valutar (+14% pentru RON/USD, +5% pentru RON/EURO), costurile necesare asigurării capitalului de lucru, dar şi evoluţiile internaţionale ale produselor finite (+5% pentru benzină EURO 5 şi +1% pentru motorina EURO 5). Impactul acestora a fost diminuat de cotaţiile internaţionale pentru ţiţei, care s-au menţinut la nivelul celor din 2011, dar şi de creşterea pe fondul investiţiilor realizate a marjei nete de rafinare** (12,71 USD/tonă - 2012, -4,4 USD/tonă - 2011).

Pe plan extern, închiderea temporară sau definitivă a unor capacităţi de prelucrare (circa 600.000 barili/zi) din Europa (Italia, Franţa şi Marea Britanie) a determinat o creştere faţă de 2011 cu 2,7% a ratei de utilizare medie a rafinăriilor (82,3%), aceasta atingând 85,8% în ultimul trimestru al anului. Capacităţile de producţie oprite în 2012 au depăşit cu 250.000 barili/zi pe cele scoase din funcţiune în 2011, cu precădere în Italia şi Franţa.

Compania a finalizat cu succes în 2012 programul de creştere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane de tone, valoarea totală a investiţiilor directe realizate în perioada 2007-2012 de Grupul Rompetrol se ridică în prezent la 1,3 miliarde USD, la care se adaugă asigurarea capitalului de lucru, acoperirea rezultatelor negative pe fondul influenţei crizei internaţionale sau a obligaţiilor legale şi financiare. Finalizarea programului va susţine noua strategie a Grupului de extindere a prezenţei sale în regiunea Mării Negre, o zonă cu o populaţie totală de peste 160 milioane de locuitori.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (Rompetrol Rafinare – rafinăriile Petromidia şi Vega, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas) în 2012 s-a ridicat la 1,7 miliarde USD.

Compania a continuat să fie şi în 2012 un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a aportului fiind de peste 1,2 miliarde USD, nivel similar cu cel din 2011.

Segmentul de rafinare

Vânzări carburanţi export

56%

7%

Segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare – rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat în 2012 o cifră de afaceri brută de aproximativ 4,27 miliarde USD, cu 4% mai mare faţă de nivelul atins în 2011, precum şi îmbunătăţirea rezultatului operaţional (EBITDA), de la un nivel negativ de 36,7 milioane USD la unul pozitiv de aproximativ 58,3 milioane USD.

Cantitatea totală de materie primă procesată de Rafinăria Petromidia în 2012 a fost de 4,05 milioane tone, cu 4% mai mare decât în 2011. În ultimul trimestru al anului, cantitatea procesată de Rompetrol Rafinare a fost de 1,03 milioane tone, cu 35% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul condiţiilor de piaţă nefavorabile.

Vânzările de carburanţi ale companiei în 2012 s-au ridicat la aproximativ 2,8 milioane tone, în creştere cu 7% faţă de volumul comercializat în 2011. Din această cantitate, aproximativ 46% au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

În trimestrul IV 2012, gradul de utilizare al capacităţii de rafinare a fost de 79,83%, mai mare cu 6,53% decât în trimestrul IV 2011, fiind influenţat pozitiv de creşterea supusului de materie primă.

Segmentul de distribuţie

Cantităţi vândute en-gros

21%

-4%

Segmentul de distribuţie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas

Segmentul de distribuţie a Grupului în România a consemnat în 2012 o scădere cu 6% a cifrei de afaceri brută (2,67 miliarde USD) şi cu 26% a rezultatului operaţional (28,6 milioane USD) faţă de rezultatele obţinute în 2011, pe fondul unei scăderi cu 4% a vânzărilor de produse petroliere. În acelaşi timp, acesta şi-a îmbunătăţit cu 26% rezultatul net obţinut, dar fiind în continuare negativ (37,8 milioane USD).

Volumul total de carburanţi comercializat în 2012 a fost de peste 1,4 milioane tone, în scădere cu 4% faţă de 2011. în T4, cantitatea de carburanţi s-a majorat cu aproximativ 8% (390.000 tone), din care 56% au fost livrate către segmentul de en-gros şi parteneri.

Printre măsurile adoptate de companie in 2012 se numără şi continuarea programului de optimizare a costurilor de distribuţie şi general administrative, cu rezultate pozitive (30 milioane USD) dar nu îndeajuns de puternice pentru a anula influenţa negativă a scăderii marjelor. Rezultatele financiare au fost afectate de diminuarea marjelor comerciale cu 24 USD/tonă pentru segmentul de retail şi cu 15 USD/tonă pentru en-gross.

În prezent, Grupul operează la nivel naţional 741 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, staţii Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), 220 de staţii distribuţie GPL auto, 5.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

Segmentul de petrochimie

Total vânzari

2%

-23%

Segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals - unicul producător de polipropilenă şi polietilenă de joasă şi înaltă densitate din România, a obţinut în 2012 o cifră de afaceri brută de 247 milioane USD, în scădere cu 30% faţă de indicatorul consemnat în 2011.

În acelaşi timp, compania a consemnat un rezultat operaţional (EBITDA) negativ de 8,1 milioane USD, faţă de nivelul pozitiv înregistrat în 2011 – 0,9 milioane USD, şi o reducere a pierderilor nete cu circa 20 milioane USD, până la un nivel negativ de 21,5 milioane USD.

Rezultatele financiare au fost negativ influenţate de volatilitatea crescută a pieţei de profil în special în lunile iunie şi iulie, când cotaţiile internaţionale ale produselor petrochimice au înregistrat o scădere bruscă cu 17% (aproximativ 290 USD/tonă) în luna iunie faţă de mai şi cu 20% în luna iulie (aproximativ 330 USD/tonă). Din luna august, cotaţiile pentru produsele petrochimice au intrat pe un trend ascendent.

Pe fondul evoluţiilor internaţionale, compania a păstrat în functiune în 2012 doar instalaţiile de polipropilenă şi polietilenă de joasă densitate, aceasta finalizând modernizarea instalaţiei HDPE, în vederea extinderii gamei de produse prin adăugarea unor sorturi cu potenţial superior de valorificare (containere mari de până la 200 l, folie foarte subţire şi ţeavă PE 100).

* Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Quality Control S.R.L. şi Rompetrol Logistics S.R.L. (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.).

** Marja neta de rafinare a Rompetrol Rafinare este determinata prin impartirea profitului operational (EBITDA) la cantitatea de materie prima supusa.

*** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Grupul Rompetrol